Az oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

HÍREK

Méhészeti világnap

A méhészeti világnap emlékeztet arra, hogy mennyire fontosak a méhek az élelmiszerbiztonság és a környezet számára

  • A méhek és a beporzók szerepe az élelmiszerbiztonság és a globális ökoszisztéma szempontjából kulcsfontosságú
  • A világ virágzó növényeinek közel 90% -a teljesen vagy legalább részben az állati beporzástól függ
  • Szlovákiában jelenleg 281 000 méhcsalád és 18 251 méhész van számon tartva, az mezőgazdasági szektor pénzügyileg is támogatja a méhészeket

Ljubljana, 2018 május 20. – A méhészeti világnap első ünnepségének alkalmából Szlovénia nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett Ljubljanában a méhek és más beporzók fontosságáról a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság szempontjából. A Szlovák Köztársaságot Gabriela Matečná miniszterelnök-helyettes és földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter képviselte.

"Minden harmadik kanál élelmiszer a beporzástól függ. A beporzás nemcsak számos fontos alap élelmiszerről szól, hanem az emberek táplálékához is hozzájárul a sokféleség és a jobb minőségű élelmiszerek tekintetében. Egy nemzetközi tanulmány becslése szerint az évi globális élelmiszertermelés, amely a beporzástól függ, 577 milliárd dollár értékű. A mezőgazdasági növények beporzása révén a mézelő méhek jelentős lehetőségeket nyújtanak a munkahelyteremtéshez és a vidéki területeken élő mezőgazdasági termelők jövedelméhez, különösen a legszegényebb és legelszigeteltebb közösségek kis- és családi gazdaságai számára. A méhészeti és a méh termékek, mint a méz, a méhviasz, a pollen és a propolisz, minden társadalomban értékelve van és helyük van a piacon. Ráadásul a méhészet a turizmus és az orvostudomány kapcsán bevételt termelhet" nyilatkozta Gabriela Matečná miniszter.

A méhek a világ szinte minden szárazföldi ökoszisztémájában jelen vannak. A világ virágzó növényeinek közel 90% -a teljesen vagy részben függ az állati beporzástól. Amellett, hogy fontosak a beporzáshoz, a környezet állapotának fontos mutatói is, beleértve a globális felmelegedésre adott válaszokat is. A mezőgazdasági terület biodiverzitása fontos beporzást nyújthat, és a tenyésztett beporzók a kártevők és betegségek kockázatával szembeni biztosítás formájaként szolgálhatnak.

Fontos kérdés, mellyel sürgősen foglalkozni kell a beporzók sűrűségének és fajtájának világméretű csökkenése. A világ elismert szervezeteinek az ENSZ és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió tanulmányai azt mutatják, hogy a méhek és más beporzók populációja jelentősen csökkent, ezáltal egyre veszélyeztettebé válnak és veszélyeztetik a beporzó szolgáltatások állandó ellátását.

Ezt számos tényező okozza, amelyek az emberi tevékenység eredménye, intenzív mezőgazdaság, a permetek széles körű és túlzott használata és a szennyezés. Az utóbbi időben az Európai Unió vitatja a neonikotinoidok mezőgazdaságban történő használatának tilalmát. Ezért 2010-ben a szlovák mezőgazdasági szektor kedvezményezte a korlátozását az ilyen anyagokat tartalmazó készítmények használatának.

A méhek új kártevők és betegségek hatásának vannak kitéve. A méhek környezete a világ népességének növekedése miatt csökken. A túlélésüket és fejlődésüket az éghajlatváltozás is fenyegeti. A méhek és más beporzók kipusztulása drasztikus következményekkel járhat a globális ökoszisztémára és az emberiségre nézve. A kutatások azt is kimutatták, hogy a beporzók túlélhetik a mezőgazdasági környezetet és még a városi környezetet is, ha a biotópok sokszínűek és ha a permetek nem befolyásolják jelentősen. Tehát van helye a biológiai sokféleségnek a beporzók és a fenntartható mezőgazdaság és az emberi biotópok közötti szinergiához.

„Szlovákiában jelenleg 281 000 méhcsalád van számon tartva, ebből 26 600 nomád méhtelep. Tehát közel 9,5% nomád méhcsalád, melyeket a termésekhez függően szállítanak. Az összes növény közül több mint 80% rovarszerető, a maradék szél segítségével porzódik be, a más módon beporzódó fajok elhanyagolható részét képezik a növényeknek. A rovarok közül a beporzást segítik a méhek körülbelül 73% -al, a poszméhek 21% -al és a magányos méhek és egyéb rovarok 6% -al "- mondta Ryba István, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági részlegének főigazgatója.

A Szlovák mezőgazdasági szektor csak 51 méhészt tart számon, akiknek több mint 150 méhcsaládja van. És azt mondhatjuk, hogy ez a fő jövedelmük, tehát a fő bevételüket a méhek tenyésztéséből származik. 799 méhész több mint 50 és kevesebb, mint 150 méhcsaláddal rendelkezik. A több iméhész (kevesebb, mint 50 méhcsalád) a méheket melléktevékenységként vagy hobbyként tartják. Szlovákiában jelenleg 18 251 méhész van számon tartva.

A Szlovák Köztársaság is támogatja a méhészetet pénzügyileg is. Ez a legfontosabb tényező a mezőgazdasági növények beporzásában. A támogatás összege legfeljebb 4 euró lehet egy méhcsaládra, a minisztérium 2017-ben 500 000 eurót különít el a minisztérium költségvetésből. Ebből az összegből van kifizetve minden egyes méhésznek a méhészeti egyesületen keresztül a támogatás minden egyes kezelt méhcsaládra. Átlagosan egy méhcsaládra egy évben 1,80 € természetes személy számára. A szlovák méhészet országos stabilizációs és fejlesztési programjáról a "Méhkolóniák szezonális mozgásának racionalizálása" című fejezetében a nomád méhcsaládok finanszírozásának lehetősége legfeljebb 3 euró / nomád méhcsalád. Valamit a méhcsaládok mozgatásához szükséges berendezések és védő – és jelzőberendezések a tolvajok és a kaptárok károsítása ellen. A megvásárolt berendezések legfeljebb 40%-kal lehetnek támogatva a vételárból. Összességében közel 1,2 millió euró áll rendelkezésre a nemzeti programban, amelyhez az Európai Unió és Szlovákia is hozzájárul.

"Hosszú távon a méhészkedés Szlovákiában a fiatalok körében csökkenő érdeklődést mutat, míg a méhészeti tevékenységek kiemelkedő fontosságúak az egész ökoszisztéma számára. Ezért a cél pénzügyi segítséggel is visszafordítani ezt a nemkedvező állapotot. A segélynyújtás hatékonyságát megerősíti a méhészek és méhészek számának fokozatos növekedése Szlovákiában, " hozzátette Gabriela Matečná miniszter.